21:41
День Чорнобильської трагедії

Чорнобильська трагедія – біль України

Квітка «чорнобиль»…, там, де її було багато, де над степом стояв її дух запашний, там і оселились люди, щоб дихати, набирати здоров’я. Назвали це місце Чорнобилем. І знали про нього лише ті, хто жив там. Жило, росло містечко, стало містом, не підозрюючи, що прийде час, коли про нього дізнається весь світ.

1986 рік. У квітні сталося те, що катастрофічно відбилося на житті і здоров’ї мільйонів людей: стався вибух Чорнобильський АЕС. І ще багато років будемо ми відчувати, що це таке. – А це – вісімнадцятикілометрова мертва зона, діти-інваліди, народжені після аварії, спотворена худоба, стронцій, що осідає з неба і по якому ступають люди, радіаційні овочі, фрукти і ще багато того, про що людство не знало. Тепер зі словом «Чорнобиль» пов’язані сльози матерів, бліді обличчя дітей, черги в лікарнях і померлі від радіації люди.

Минуло 30 років, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто пізніше народився далеко від покривдженої землі. Цей день не минув безслідно, він розплодив по світу багато трагедій; він буде завжди об’єднувати всіх одним спогадом, однією печаллю, однією надією.

Уже давно віддзвеніли чорнобильські дзвони, а ми все ще пам’ятаємо тих, хто пішов у вогонь, – вони увійшли у стогін і душу, болем зчорнену до дна:

Рахунок буде 904. Усіх поіменно у незабуття.
І буде суд, який поверне віру,
Та не поверне молоді життя.
Хто квітень наш отак підступно зрадив,
Що стільки горя, аж рида весна?
І хто тепер такій біді зарадить?!
Щоб жив Дніпро і щоб жила Десна. 

Дзвони Чорнобиля сьогодні розносять світом своє тривожне калатання, оповіщаючи, що горе Чорнобиля, сльози Чорнобиля – це лихо не тільки українського народу. Це стосується кожного, хто живе на Землі. А ще дзвони Чорнобиля попереджають: «Люди! Пам’ятайте! Не дайте спалахнути на землі атомній пожежі. Вона не пощадить нікого».

У  нашій школі теж пройшли заходи щодо 30-тих роковин Чорнобильської катастрофи

  • тематична лінійка під назвою «Проріс чорнобилем Чорнобиль – бідою нашою проріс», присвячена пам’яті жертв Чорнобильської трагедії; 
  • презентація відеофільму «Пам’ятай про Чорнобиль».

Учні школи вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання і віддали шану нашим живим героям, які рятували від страшної катастрофи  та випустили стінгазету «Пам’яті загиблим присвячується…».

Ми повинні уболівати  за минуле своєї держави, повинні протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу, повинні мати повагу до людей, які віддали своє життя в ім’я майбутнього людства,   мати почуття відповідальності за благополуччя нашої держави. Доземно схиляємося  в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими, перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу. 

     

 

Переглядів: 462 | Додав: nelya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]